Hoppa till huvudinnehållet

Von Willebrands sjukdom

Vad är von Willebrands sjukdom?

Den vanligaste blödningssjukdomen är von Willebrands sjukdom (von Willebrand disease, VWD) som påverkar 1 % av världens befolkning. Von Willebrands sjukdom är vanligtvis en ärftlig sjukdom som orsakas av en otillräcklig eller defekt von Willebrand-faktor. Den förekommer hos både män och kvinnor och diagnosticeras genom att mäta nivå och aktivitet hos VWF och faktor VIII.

Det finns tre huvudtyper av von Willebrands sjukdom. Typ I är vanligast och lindrigast medan typ 3 är den ovanligaste och allvarligaste formen. Typ 3 är vanligtvis ärftlig på ett autosomalt recessivt sätt där barnet ärver defekta gener av båda föräldrarna. Människor med typ 3-sjukdomen har väldigt lite eller ingen VWF och upplever spontana blödningsepisoder, ofta i leder och muskler. Människor med Von Willebrands sjukdom upplever långvarig blödning efter skada, operation, tandvård eller förlossning. Kvinnor med Von Willebrands sjukdom har riklig eller långvarig mens.

Behandlingen beror på typen av von Willebrands sjukdom och hur allvarlig den är. Typ 3-patienter och patienter som riskerar allvarlig blödning med typ I och typ 2 behandlas ofta med faktorkoncentrat som innehåller FVIII och rikligt med VWF.

Blödigt Värre Avsnitt 21 – Okunskap och fördomar

Vi pratar med tjugotreåriga Sara som lever med den ovanliga blödardiagnosen ITP (immunologisk trombocytopeni) som drabbar cirka 3 av 100 000 personer varje år. Sjukdomen triggas ofta av en virusinfektion eller vaccination och innebär att immunförsvaret angriper friska blodplättar (trombocyter) i kroppen, istället för viruset, vilket ökar risken för blödningar. Sara berättar om den okunskap hon stött på i livet och hur de påverkat henne. Bland annat har hon slutat bära kjol eller shorts när hon går ut med sin pojkvän då blåmärkena på benen annars får folk att tro att han misshandlar henne. Och i vården hade vissa läkares förutfattade meningarna kunnat leda till farliga komplikationer om Sara inte själv varit påläst kring sin diagnos och stått på sig. Dessutom pratar vi med skolsköterskan och barnmorskan Anna om hur man kan hantera blödningar vid sex och vad man kan tänka på för att undvika att chocka eller oroa sin sexpartner..

Hur kan man lyssna? Podcasten finns tillgänglig på blödigtvärre.se, samt Soundcloud, YouTube, iTunes och Acast.

Lyssna här