Hoppa till huvudinnehållet

Den fysiskt aktiva icke-rökaren kan också ha alfa-1-antitrypsinbrist

Avsnitt 2 av 3 med Läkare Helene Møller Frost, vid avdelningen för lungmedicin på Aalborgs Universitetssjukhus.

Hon träffar ofta patienter med alfa-1-antitrypsinbrist, som enligt hennes mening har gått alldeles för länge med en förbisedd diagnos.

Alfa-1-antitrypsinbrist förväxlas ofta med astma, särskilt hos patienter som är fysiskt aktiva icke-rökare. Till och med specialister på lungsjukdomar håller fast vid fel diagnos och underlåter att ta det nödvändiga blodprovet.

I det här avsnittet av A1R TIME går Helene Møller Frost bland annat igenom ett fall med en patient som gick med symtom på alfa-1-antitrypsinbrist i nästan 20 år, utan att någon läkare reagerade på signalerna.

Mellan 2.500 och 3.000 danskar beräknas lida av alfa-1-antitrypsinbrist, men endast 10 procent av dem får en diagnos.

A1R TIME är initierat av CSL Behring. Vårt mål är att sprida kunskap om alfa-1-antitrypsinbrist och att skapa en gemenskap för alla som påverkas av diagnosen.

 

Fler avsnitt

När bör man testa för alfa-1-antitrypsinbrist?

Avsnitt 3 av 3 med Dr Møller. Har du testat dina KOL- och astmapatienter för alfa-1-antitrypsinbrist?

Många patienter diagnostiseras med astma eller KOL när vissa av dem i själva verket lider av alfa-1-antitrypsinbrist. Det är därför Helene Møller Frost uppmanar allmänläkare att ta ett blodprov för alfa-1-antitrypsinbrist på patienter med astma eller KOL.

Lider du av alfa-1-antitrypsinbrist eller är du symptomfri?

Avsnitt 1 av 3 med Dr Møller. Vad är skillnaden mellan att lida av alfa-1-antitrypsinbrist och att vara en asymtomatisk bärare av sjukdomen? Doktor Helene Møller Frost förklarar.