Hoppa till huvudinnehållet

Primär immunbrist

Vad är primär immunbrist?

Ditt immunsystem håller dig frisk genom att bekämpa bakterier och andra smittoämnen. Men människor som lever med primär immunbristsjukdom (ibland kallat PI) har ett immunsystem som inte fungerar på rätt sätt, redan från födseln. För människor som lever med primär immunbristsjukdom kanske infektioner inte försvinner eller så kan de komma tillbaka ofta, även om antibiotika används. Infektioner kan vara vanliga, svåra, långvariga eller svåra att bota, men när de en gång diagnostiserats och behandlats korrekt kan människor med primär immunbristsjukdom leva fullvärdiga och aktiva liv.

SWE-HIZ-0116

Immunbrist podcast

Avsnitt 29: Kloka råd och tips för stickrädda

För 10-åriga Nikki är barnsjuksköterskan Louise Alexandersson något av en idol. För Louise vet precis vad som behövs för att det inte ska kännas alltför obehagligt att sätta nålen när Nikki ska ta sin behandling var tredje vecka. Till sin hjälp har Louise en rad handfasta råd - och gosedjuret Iggy! I det här avsnittet av Så sjukt delar både Louise och Nikki med sig av sina mycket kloka råd, tips och trix för stickrädda. Många av råden passar inte bara barn, för det finns förstås också vuxna som känner obehag inför nålsättning, stick och sprutor, vare sig de ska ta sin behandling själva eller på sjukhus. I slutet av avsnittet svarar som vanligt vår husdoktor Anders Fasth på lyssnarfrågor, den här gången handlar frågorna om IgA-brist.

Podden "Så sjukt" är ett samarbetsprojekt mellan PIO och CSL Behring.

Andra informationskällor

INFORMATIONSKÄLLA BESKRIVNING
Behandlingscentra Immunbrist - Stockholm Karolinska Universitetssjukhuset, 141 86 HUDDINGE           Visa webbplats  
Behandlingscentra Immunbrist - Göteborg Sahlgrenska Universitetssjukhuset, 413 45 GÖTEBORG Visa webbplats  
Primär immunbristorganisationen (PIO) PIO är en organisation för personer med medfödd immunbrist, anhöriga, sjukvårdspersonal och andra intresserade. Visa webbplats  
Jeffrey Modell Foundation

Svar, expertutlåtanden, patientkontakter och patientorganisationer för människor som har primär och sekundär immunbrist.

Visa webbplats
International Patient Organization for Primary Immunodeficiencies (IPOPI) Förbättrar medvetenhet, diagnos och behandling av primär immunbrist över hela världen. Visa webbplats