Hoppa till huvudinnehållet

Primär immunbrist

Vad är primär immunbrist?

Ditt immunsystem håller dig frisk genom att bekämpa bakterier och andra smittoämnen. Men människor som lever med primär immunbristsjukdom (ibland kallat PI) har ett immunsystem som inte fungerar på rätt sätt, redan från födseln. För människor som lever med primär immunbristsjukdom kanske infektioner inte försvinner eller så kan de komma tillbaka ofta, även om antibiotika används. Infektioner kan vara vanliga, svåra, långvariga eller svåra att bota, men när de en gång diagnostiserats och behandlats korrekt kan människor med primär immunbristsjukdom leva fullvärdiga och aktiva liv.

så sjukt avsnitt 27

Podden Så sjukt
Avsnitt 28: IgG-subklassbrist i fokus - Vad händer inom forskningen och hur är det att leva med sjukdomen?

För personer med subklassbrist kan det ta upp till 3-4 år innan sjukvården kan slå fast om personen kvalificerar sig för immunglobulinbehandling eller inte. Det beror på att det inte är nivåerna av subklasser som avgör om man har några symptom eller inte. Infektionsläkaren Per Wågström ville ta reda om det i stället finns andra faktorer som kan visa om en person med subklassbrist har nytta av immunglobulinbehandling. I det här avsnittet berättar han om sin forskning och hur han ser på behovet av behandling. Medverkar gör också Pers patient Lotta, som tack vare adekvat behandling kan jobba kvar i sitt drömyrke som förskolelärare.
Vår husdoktor Anders Fasth svarar på en lyssnarfråga om ärftlighet. Och Vanda Friman fyller på med vad man kan tänka på som gravid med primär immunbrist.

Podden "Så sjukt" är ett samarbetsprojekt mellan PIO och CSL Behring.

Lyssna på avsnittet här

Andra informationskällor

INFORMATIONSKÄLLA BESKRIVNING
Behandlingscentra Immunbrist - Stockholm Karolinska Universitetssjukhuset, 141 86 HUDDINGE           Visa webbplats  
Behandlingscentra Immunbrist - Göteborg Sahlgrenska Universitetssjukhuset, 413 45 GÖTEBORG Visa webbplats  
Primär immunbristorganisationen (PIO) PIO är en organisation för personer med medfödd immunbrist, anhöriga, sjukvårdspersonal och andra intresserade. Visa webbplats  
Jeffrey Modell Foundation

Svar, expertutlåtanden, patientkontakter och patientorganisationer för människor som har primär och sekundär immunbrist.

Visa webbplats
International Patient Organization for Primary Immunodeficiencies (IPOPI) Förbättrar medvetenhet, diagnos och behandling av primär immunbrist över hela världen. Visa webbplats