Hoppa till huvudinnehållet

Den fullständiga fascinationen av ett protein

Som ung läkare var Eeva Piitulainen fascinerad av proteinet alfa-1-antitrypsin och vilka problem en brist på det kan medföra. Proteinet upptäcktes i Malmö på 60-talet. Och när Eeva började bygga upp intresset tyckte hon att det var anmärkningsvärt att ingen lungläkare bedrev forskning i ämnet i just den stad där proteinet faktiskt upptäcktes. 

Eeva har ägnat sitt yrkesliv åt att forska om alfa-1-antitrypsinbrist och i den här podcasten berättar hon historien om hur proteinet först upptäcktes, om kombinationen av rökning och alfa-1-antitrypsinbrist och varför behandlingsalternativen världen över skiljer sig så mycket från varandra. 

A1R TIME är initierat av CSL Behring. Vårt mål är att sprida kunskap om alfa-1-antitrypsinbrist och att skapa en gemenskap för alla som påverkas av diagnosen.

 

Fler avsnitt

Tidig diagnos ger bättre behandlingsalternativ

Lise levde utan en korrekt diagnos i flera år och hade passerat 40 innan hon fick diagnosen alfa -1-antitrypsinbrist. Idag har hon blivit för sjuk för medicinsk behandling, men har lyckligtvis haft nytta av en klaffoperation.

Den långa vägen till diagnos

Gunhil visste att något inte stod rätt till. Hon var 18 år gammal och andfådd. När det var som värst var hennes lungkapacitet nere på 20 procent.