Hoppa till huvudinnehållet

Den långa vägen till en diagnos

Gunhil visste att något inte stod rätt till. Hon var 18 år gammal och andfådd. Läkaren sa att hon hade bronkit, men senare fick hon veta att det var astma. När det var som värst var hennes lungkapacitet nere på 20 procent. Idag är Gunhil 57 år gammal, har genomgått en lungtransplantation och mår bättre än någonsin. I det här avsnittet av A1R TIME berättar hon sin historia; varför diagnosen dröjde, vad läkarna kunde ha gjort annorlunda och vad hennes lillebror lärde henne om alfa-1-antitrypsinbrist. 

A1R TIME är initierat av CSL Behring. Vårt mål är att sprida kunskap om alfa-1-antitrypsinbrist och att skapa en gemenskap för alla som påverkas av diagnosen.

 

Fler avsnitt

Tidig diagnos ger bättre behandlingsalternativ

Lise levde utan en korrekt diagnos i flera år och hade passerat 40 innan hon fick diagnosen alfa -1-antitrypsinbrist. Idag har hon blivit för sjuk för medicinsk behandling, men har lyckligtvis haft nytta av en klaffoperation.

Den fullständiga fascinationen av ett protein

Eeva Piitulainen har fascinerats av alfa-1-antitrypsinbrist och tyckte att det var anmärkningsvärt att ingen lungläkare forskade i ämnet.